Operacija Tain

Korisnikov avatar
zook
Globalni moderator
Postovi: 783
Pridružio se: Čet Okt 26, 2017 8:49 pm
Lokacija: земун / млечни пут

#31

Ја сам макро фотографијом почео да се бавим сасвим случајно, иако сам као клинац волео да гледам све оне документарце о животињама посебно о инсектима - том свету који се не може видети и схватиит без додатне опреме... био сам већ матор и наравно морао сам да одгледам филм Микрокосмос на биоскопском платну у Сава центру, то је фасцинантно... И како сам од 2016. побољшавао технику фоткања макро сцена тако сам прогресивно ћоравио, а систем ручног фокуса на дотадашњем Д80 па ни на Д7000 није ми давао могућност "непогрешивости" и сагледавања ДОФ-а... Некако у то време сам се заинтересовао да пробам старе објективе које сам имао из омладинских времена и као што је познато на Никону у том случају нема фокуса на бесконачно... Један трговац објективима ми је показао свој Фуџи, објаснио фокус пикинг технологију и ја сам почео да размишам у том правцу... Ни Никон ни Канон у то време нису имали развој безогледалских система на значајно квалитенијем нивоу па сам, када сам се довољно "наложио" (нашао сам изговор да ми треба :) ) опредељивао између јефринијих модела Фуџија (који личе на апарат) и Сонија (који не личе на апарат а настали су преузимањем моје омиљене Минолте) и на крају пазарио Х-Т20... Нисам се покајао фокус пикинг технологија функционише, команде и менији су ми били логичније и прегледније постављени него код Никона, имам на располагању различите адаптере за готово све врсте других система навоја, лакши је за ношење у ранцу или око врата, окидач има отвор и навој за продужни окодач са сајлом као и сви апарати из мог детињства и ја то и користим... Х-Т4 сам узео због ИБИС-а и фокус бракетинга али бракетинг нисам пробао са макро објетивом јер немам системски а и не дају ми се паре за Фуџијев 80мм, па ћу покушати са смарт адаптером и јефтинијим Никоновим објективом... Видео лепо ради али тиме се више бави мој братанац, тако да четворку користим тек када успем да му га отмем из руку...
Korisnikov avatar
turbogolub
Registrovani član
Postovi: 553
Pridružio se: Čet Feb 28, 2019 9:21 am
Lokacija: Niš
Kontakt:

#32

Hvala na informacijama, zanimljivo! :D ja doduše nisam preterani fan makro fotografije, daleko od toga da bih se upuštao u focus stacking ili tako neke naprednije tehnike. 2 glavna kriterijuma bih razmatrao a to su: kvalitet slike (pre svega dynamic range, za pejzaže) i prenosivost, D7100 mi je postao težak za duža pešačenja, tj mislim da je više do objektiva.
Pretpostavio sam da si sa Nikona prešao na Fuji. Jasno da je MILC sistem laganiji, :D ali zato baš i pitam kakvi su raw fajlovi i kvalitet slike, u poređenju sa starijim Nikonima poput D7000, mada i sa ovim novijim? Žao mi je što puk slabije puca pejzaže sa nebom, brdima i vrhovima, voleo bih da vidim kako se nosi sa takvim dinamičnijim scenama.
Igor77
Registrovani član
Postovi: 110
Pridružio se: Sub Jul 10, 2021 3:00 pm
Lokacija: Ruma

#33

Ja ti mogu odgovoriti sa aspekta Nex5 i D700. Ne može Nex da priđe D700, ukratko. Sad sam prešao na D750 pa ću tek da vidim šta može, za sad obećava. Nex traži svetlo, i pomalo previše svetla da bi fotka bila ok, tj da se ne vidi šum na ISO200. Čuo sam da je fuji mnogo bolji, e sad...cifra i koji model, ne znam.
Odgovori