Vasa fotografija pre i posle

Ovde možete postavljati pitanja i zatražiti pomoć što se tiče same fotografije, fotografskih alata i obrade
Korisnikov avatar
voanerges
Registrovani član
Postovi: 23
Pridružio se: Pon Dec 02, 2019 9:58 am

#46

Нисам се до сада бавио портретима, нити их фотографисао (ако занемаримо играрије са телефонима). Самим тим нисам се бавио ни обрадом, па рекох мало да пробам. Гледам галерије по форуму, па ме повукло :)
Оригинал сам покупио са интернета, допало ми се пегаво лице, изазовно са рад. Фотошоп знам понешто, али ми никада није требао за ову врсту посла, тако да се ипак водим као почетник. Оно што сам пожелео да урадим је да смањим пеге (али не и скроз) и нарочито да истакнем очи. Око уста сам нешто петљао, али као и да нисам. Генерално, боја усана ми се допала, у почетку ми је доминирала над очима, али после обраде очију ми је легла. За тренутак сам имао дилему да ли радити нешто око косе (можда да мало више има сунца из златног сата у њој-надам се да разумете), али сам је ипак оставио. Понекад ми смета кад видим фотографије са доста обраде, иако су резултати одлични. Урадио сам и једну црно-белу варијанту, мало симулирао стару фотографију (са неком пауковом мрежом:)).

Нисам баш још увек у корак са терминологијом, па се надам да је ово изнад било јасно :)
Било би лепо да неки портреџија потроши који минут на ову обраду, па да почнем мало озбиљније да размишљам у том правцу.

ПРЕ:
original.jpg
ПОСЛЕ:
obradjena.jpg
ЦРНО-БЕЛА:
test cb.jpg
Хвала унапред!
Korisnikov avatar
Marko
Administrator
Postovi: 1222
Pridružio se: Pon Jan 04, 2016 6:46 pm

#47

Izabrao si portret koji ne iziskuje neku narocitu obradu, tako da je ovo sto si uradio na tvoj prvom primeru vise nego dovoljno. Malo previse peglano lice za moj ukus za portret koji bi trebalo da bude prirodan, tako da ne vidim sta bi jos dodatno moglo da se uradi, sem eventualno uklanjanja letecih dlacica sa kose. Svetlo je jako difuzno, nema nikakvih senki i highlighta kako bi nesto moglo da se naglasi sa dodge and burn...
Daj neku fotografiju sa malo vise detalja i svetlosne dinamike kako bi moglo nesto vise da se uradi. Originalna fotografija je takva da bih licno vrlo malo radio oko obrade.
Druga tvoja obrada, sta znam, nisam odusevljen.
Korisnikov avatar
Marko
Administrator
Postovi: 1222
Pridružio se: Pon Jan 04, 2016 6:46 pm

#48

Da ne ispadne da samo nesto drvim, evo primer kako bih uradio obradu.
Оригинал сам покупио са интернета
Jedno pitanje. Da li je ovo tvoja fotografija ili si je samo uzeo sa neta? Ako si je uzeo sa neta, da li si pitao autora za dozvolu da je ovde čerečimo?
Prikačeni fajlovi
1.jpg
Korisnikov avatar
voanerges
Registrovani član
Postovi: 23
Pridružio se: Pon Dec 02, 2019 9:58 am

#49

Хвала!
Гле како је то око косе очигледно сад, кад напишеш, а мени се само боја косе врзмала по глави :) Длаке на челу баш боду очи, то ми тек нешто синоћ пало на памет.
Исправио си и усне, лепше је тако, мада сам у старту решио да то не мењам.
Генерално не знам колико би требало мењати оригинал, скоро сам гледао неке галерије, ликови малтене измењени до непрепознатљивости...

Са нета је фотографија и може да се черечи без проблема ;)

Немам неки свој портрет, могу једино опет да скинем нешто, али можда можеш и ти да поставиш нешто као пример за фотографију згодну за обраду, као смерницу.
Korisnikov avatar
Marko
Administrator
Postovi: 1222
Pridružio se: Pon Jan 04, 2016 6:46 pm

#50

Slabo ti i ja slikam portrete, tako da nemam bas neke primere, ali tehnike obrade portreta poznajem. Tako da, ako hoce neko drugi da se pridruzi, neka posalje fotografiju pa da je obradjujemo i analiziramo.

Moramo da rascavijamo ovo kad kazes sa neta :) Moramo da mislimo o autorskim pravima. Takodje, mnogo je lakse obradjivati fotografiju sa boljom rezolucijom i u RAW formatu.
Korisnikov avatar
voanerges
Registrovani član
Postovi: 23
Pridružio se: Pon Dec 02, 2019 9:58 am

#51

Са нета (у овом случају) - узета од аутора који дозвољава бесплатно преузимање и черечење :) Водим рачуна о томе ;)

Обзиром да сам помињао количину обраде, код портрета јми се чини да је веома занимљиво како уклопити захтеве модела са оним што је занатско.
Odgovori