ND filteri i dužina ekspozicije

Mesto za učenje fotografskih tehnika
Odgovori
Korisnikov avatar
boca
Prijatelj sajta
Postovi: 2504
Pridružio se: Sub Apr 30, 2016 11:42 am
Lokacija: Zemun
Kontakt:

#1

Svako ko se bavi pejzažnom fotografijim, pre ili kasnije, počne da koristi i ND filtere. Namena im je vrlo jednostavna - da produže ekspoziciju. Kontolama na kameri (otvor blende, ISO) možemo samo donekle kontrolistati brzinu ekspozicije, a kada se te mogućnosti iscrpe, u pomoć pristižu ND filteri. U zavisnosti od toga koliko se želi zatamljenja (produženja ekspozicije) biramo i gustinu filtera. Ona se meri u blendama (eng. stops), a oznake variraju od proizvođača do proizvođača. Oznakama i kvalitetom filtera se neću ovde baviti, cilj mi je da predstavim način brzog računanja ekspozicije koja se očekuje da bude kada se postavi neki ND filter.

Ako filter ima zatamljenje od jedne blende, to znači da će na senzor pasti 2x manje svetlosti nego u slučaju da se ne koristi filter. Za zatamljenje od dve blende, na senor će pasti 4x manje svetlosti (2^2). Za tri 8x (2^3), ... , za 6 64x (2^6), ...., za 10 1024x (2^10). Mnogima će odmah na pamet pasti razni kalkulatori za mobilne telefone kojim se proračunava tačna dužina ekspozicie. To je naravno tačno, ali nije i najpraktičnije. Izdvojio sam 6 i 10 blendi kao karakteristične veličine, a evo i zašto.

6 blendi smanjuje svetlo 64 puta. Jedan minut ima 60s, što znači da vrednost u sekundama koju nam daje svetlomer u aparatu za situaciju bez filtera treba proglasiti da je to vrednost u minutama i gotovo gađanje. Na primer, ako je SS bez filtera 1/20s, sa filterom od 6 blendi će to biti 1/20 minuta a to je 3s.

Slično je i sa filterom od 10 blendi koji daje zatamljenje od 1024 puta. Vrednost koju daje svetlomer u sekundama treba pomnožiti sa hiljadu a ostalo je vrlo mala moždana avantura. U istom primeru od malopre, ako je bez filtera SS 1/20s, sa filterom će to biti 1000/20s, a to je 50s. Probajte i druge kombinacije, nije teško a oslobodiće vas upotrebe kalkulatora na terenu. Ukoliko vam se ova tehnika sa računanjem zatamljenja za 10 blendi učini komplikovanom, postoji i prečica; Zatvaranjem blende za 4 (npr. sa f/5.6 -> f/22 ili f/8 -> f/32) situacija se svodi na prvi slučaj sa minutama i sekundama. Naravno, u pomoć se može pozvati i promena ISO vrednosti na aparatu (smanjivanje ISO broja) kojim se postiže isti efekat po SS broj.

Za kraj, ne zaboravite činjenicu da se upotrebom više ND filteru u kombinaciji njihova vrednost sabire. To znači da se upotrebom filtera od 4 i 6 blendi dobija isti svetlosni efekat kao i upotrebom jednog filtera od 10 blendi. Zašto ovo kažem? Do zatvaranja od 4 blende iz prethodnog primera se može doći i (privremenom) upotrebom filtera od 4 blende! Sve ostalo je već rečeno.

Dobro svetlo i dobrodošli u svet dugih ekspozicija!
U oči me gledaj!
Korisnikov avatar
boca
Prijatelj sajta
Postovi: 2504
Pridružio se: Sub Apr 30, 2016 11:42 am
Lokacija: Zemun
Kontakt:

#2

P.S. u vezi krop senzora
Ja koristim m4/3 sistem baziran na Olympus kameri, sa krop faktorom 2x. Svi znamo da ovaj mali senzor ima puno nedostataka u odnosu na FF, posebno kada se količina svetla koja pada na senzor uzme u obzir! (prednosti malog senzora nisu sada tema). Upotreba ovog senzora znači i teže dolaženje do duže ekspozicije. Blendu mogu maksimalno da zatvorim do f/8 (nikada ne prelazim f/7.1) zbog difrakcije. Dalje, bazni ISO je na Oly kameri 200, a ne 100 što je uobičajeno u FF svetu. Sve u svemu, te (skoro) 4 blende nadoknađujem ND filterima.
U oči me gledaj!
Korisnikov avatar
nesas
Globalni moderator
Postovi: 1362
Pridružio se: Uto Avg 09, 2016 12:30 am

#3

Hvala Boco, poucan tekst.
Odgovori